Vrijwilligers

Universiteit Gent zoekt vrijwilligers met een hart voor dialect en geschiedenis

Voor het Gesproken Corpus van de zuidelijk-Nederlandse Dialecten (GCND), een project aan de Gentse Universiteit, zijn wij op zoek naar vrijwilligers met een hart voor dialect en geschiedenis. We willen de collectie Stemmen uit het Verleden, een verzameling dialectopnames uit de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw (zie www.dialectloket.be/geluid/stemmen-uit-het-verleden), verder ontsluiten. Er zijn uiteenlopende taken waarvoor we de hulp van vrijwilligers inroepen:

  • Transcripties corrigeren: de collectie wordt momenteel getranscribeerd door studenten Taal-en Letterkunde. Dat wil zeggen dat ze de opname woord voor woord uitschrijven, vergelijkbaar met ondertitels, aan de hand van een aantal richtlijnen. Studenten hebben echter vaak moeite om de dialectopnames te begrijpen, niet alleen omdat het gesproken dialect vaak ver afstaat van hun eigen dagelijkse taalgebruik, maar ook omdat ze dikwijls weinig voeling hebben met de gespreksonderwerpen (bijvoorbeeld traditionele landbouwtechnieken of het arbeidersleven). Om zo nauwkeurig mogelijke transcripties te garanderen, roepen we de hulp in van dialectsprekende vrijwilligers die de teksten van studenten willen corrigeren en waar nodig aanvullen. Zo konden we in het verleden al vermijden dat er drie hoofdsteden in plaats van hofsteden (‘boerderijen’) moesten wijken voor de aanleg van een autostrade, en dat er vijzen in plaats van vaarsen (‘jonge koe’) bij de stier werden gezet. Vrijwilligers krijgen de geluidsopname en een Word-bestand van de transcriptie opgestuurd en brengen vervolgens in dat bestand hun opmerkingen aan. Voor deze taak zijn we op dit moment vooral op zoek naar vrijwilligers uit Limburg en Nederland.
  • Thematische ontsluiting: de collectie is niet alleen interessant voor taalkundig onderzoek, maar ook voor inhoudelijke meerwaardezoekers. In de opnames wordt bijvoorbeeld vaak gesproken over verdwenen ambachten, de opkomst van elektriciteit, fietsen en auto’s en de twee wereldoorlogen. We zijn op zoek naar vrijwilligers die geïnteresseerd zijn in (lokale) geschiedenis om aan alle fragmenten gestandaardiseerde trefwoorden toe te kennen in Excel aan de hand van een nieuw ontwikkelde trefwoordenlijst, zodat de volledige collectie thematisch doorzocht kan worden.

Wat hebben we te bieden?

  • Interessant tijdverdrijfStemmen uit het Verleden is een interessante collectie met boeiende verhalen over het 20e eeuwse volksleven. Via de audiocollectie komt de geschiedenis écht tot leven.
  • Sociaal contact – Je kunt van thuis uit werken, maar wie wil, is ook zeer welkom om bij ons (in de Gentse Blandijn) op kantoor werken. Je komt zo in contact met medewerkers, studenten en andere vrijwilligers. We trakteren bovendien met een kop koffie of thee en (meestal aangenaam) gezelschap tijdens koffie- en lunchpauzes.
  • Gezellige activiteiten –We organiseren jaarlijks een vrijwilligersbijeenkomst om alle helpende handen te bedanken. In het verleden trakteerden we onze vrijwilligers al meermaals op een receptie of museumbezoek. Vrijwilligers worden ook altijd uitgenodigd op andere evenementen van de projectgroep (lezingen, Dag van de Wetenschap, Erfgoeddag, etc.).

Heb je zin om mee te werken aan ons project? Neem dan contact op met Lien Hellebaut via gcnd@ugent.be

 

Vrijwilligersbijeenkomst in de Gentse Boekentoren