Gezocht: jobstudenten met een goede dialectkennis
De Universiteit Gent werkt momenteel samen met een aantal partners aan een grootschalig corpus van gesproken Nederlandse dialecten. Daarvoor zoekt het projectteam nog studenten die transcripties willen maken van de opnames uit Noord-Holland, Zuid-Holland, Overijssel, Utrecht, Gelderland, Drenthe en Friesland. We zoeken specifiek studenten uit een talenrichting (van gelijk welke universiteit of hogeschool) die opgroeiden in een van bovenstaande provincies en het dialect nog zodanig beheersen dat ze de opnames op https://ndb.meertens.knaw.nl/index.php uit hun regio goed kunnen verstaan.
Het corpus
Het corpus, dat de naam ‘Gesproken Corpus van de zuidelijk-Nederlandse dialecten’ krijgt, bouwt grotendeels op al bestaande dialectopnames, die in de jaren 60 en 70 gemaakt werden door enerzijds de Universiteit Gent en anderzijds het Meertens Instituut. Die opnames bevatten de levensverhalen van honkvaste, doorgaans rurale dialectsprekers die rond 1900 geboren zijn. Ze registreren niet alleen het leven in de 1e helft van de 20e eeuw, maar ook de dialecten uit die tijd. In het geval van het Frans-Vlaams vormen de opnames zelfs de laatste getuigenissen van een inmiddels bijna uitgestorven taal. In voorgaande projecten werden de opnames gedigitaliseerd en online beschikbaar gemaakt voor het brede publiek (zie: https://www.dialectloket.be/geluid/stemmen-uit-het-verleden en https://www.meertens.knaw.nl/ndb/). De dialectliefhebber kan dus al op zoek naar een opname uit het eigen dorp of de eigen stad. Het overgrote deel van de banden blijft tot op vandaag echter nog steeds moeilijk doorzoekbaar en onverstaanbaar voor wie het lokale dialect niet machtig is. Een verdere ontsluiting is bijzonder dringend, want door het snel vorderende dialectverlies in Vlaanderen en Nederland zijn steeds minder mensen in staat de inhoud van de opnames te begrijpen of te transcriberen.
Het project zal ongeveer 770 opnames voorzien van transcripties en taalkundige verrijking. De taalkundige verrijking voegt morfologische en grammaticale informatie toe en vergemakkelijkt dialectonderzoek.
Ons aanbod
Het projectteam zoekt dialectcompetente studenten die transcripties willen maken van de opnames uit Noord-Holland, Zuid-Holland, Overijssel, Utrecht, Gelderland, Drenthe en Friesland. Praktisch:
* je werkt van thuis uit; begeleiding gebeurt via MS Teams;
* je krijgt digitaal informatie over hoe je precies moet transcriberen (ervaring met transcriptiesoftware ELAN is niet vereist);
* je werkt in blokken van vier uur per dag en dit enkel op weekdagen tussen 8u en 18u;
* je verdient als jobstudent ongeveer 15 euro per uur.
Als je graag wil genieten van dialectstemmen uit het verleden, iets wil bijverdienen én relevante werkervaring wil opdoen, reageer dan bij voorkeur zo snel mogelijk per mail naar gcnd@ugent.be (contactpersoon: Lien Hellebaut), vermeld je beschikbaarheid en voeg je puntenlijst toe.